V predchádzajúcom článku sme si už rozobrali výhody vyzrievania vína v oceáne. Nie je tam skoro žiadne svetlo ani hluk, a slaná voda spolu s jemnými pohybmi vytvára ideálne miesto pre víno. Voda má tendenciu udržiavať si relatívne konštantnú teplotu a tlak, takže práve takáto atmosféra je ideálna pre vyzrievanie vín.
Väčšina rozhovorov o kvalitných vínach dnes skončí pri diskusiách o „terroir“ – pôde, kde sa hrozno dopestovalo, počasí a ľuďoch, ktorí produkujú víno. O pár rokov by sa však diskusia mohla točiť okolo oceánu a podmienkach v ňom. Budú sa milovníci vína v budúcnosti venovať aj „aquaoir“? A čo to vlastne je?
Aquaoir – od slova aqua (voda) je interakcia medzi ponoreným kontajnerom s vínom a sadou špecifických vlastností, ktorými naň voda a okolie vplývajú – teplota, tlak, svetlo (alebo tma) a pohyb. Charakteristikou terroir je presvedčenie, že krajina, v ktorej sa pestuje hrozno, prepožičiava vínu jedinečnú kvalitu, ktorá je špecifická pre danú oblasť. Aquaoir je predstava, že oceány a iné vodné plochy by vínu mohli odovzdať jedinečné vlastnosti v procese vyzrievania vína pod vodou.
Chcete sa objaviť niektoré z vinárstiev, ktoré svoje vína nechávajú vyzrievať práve pod vodou?
Mira Winery, Napa Valley, USA
Práve ich Cabernet Sauvignon je výtvorom, ktorý dal odpoveď na otázku: „Môže nám oceán pomôcť vytvoriť lepšie víno?“ Začali experimentovať s 48 fľašami ich Cabernetu z roku 2009, umiestnenými v zákazkových ponorných klietkach, ktoré strávili na dne oceána 3 mesiace. Práve oni nazvali tento proces „aquaoir“. Teraz sa fľaša vína, ktorá predtým stála $ 48 predáva po $ 1,000 a každý ich pozná práve kvôli ich bláznivému nápadu vyzrievania vína pod vodou.
Espelt Viticultors, Girona, Catalunya, Španielsko
V spolupráci so slávnou reštauráciou El Bulli a podporou D.O. Empordà, vinárskej oblasti Katalánska v Španielsku nechalo vinárstvo Espelt Viticultors vyzrievať v oceáne 300 fliaš po dobu 400 dní. Ponorili rôzne druhy vín od mladých až po štrukturovanejšie a pozorovali vplyv vody na triesloviny a celkové vyzretie vína. Taktiež ponorili sekty, aby videli vplyv tlaku na bublinky vo fľaši a aj sladké vína pre pozorovanie, čo s nimi spraví slaná voda.
Fľaše boli umiestnené v špeciálnej klietke, aby sa zabránilo nadmernému pohybu v dôsledku prúdov, no zároveň klietka musela byť priepustná, aby ňou mohla prúdiť voda. Podľa výsledkov mladé vína príliš nezniesli takéto archivovanie, zatiaľ čo vína určené na archiváciu boli viac komplexné a robustné a evidentne z takéhoto skladovania prosperovali. Väčšina takto získanej produkcie vína bola predaná v reštaurácii El Bulli.
Chateau Larrivet-Haut-Brion, Pessac-Léognan, Francúzsko
Larrivet Haut-Brion experimentoval s vyzrievaním vína pod vodou. Mal dva rovnako veľké sudy plné svojho vína z ročníka 2009. Jeden z nich ponechal vo svojom starom vinárstve v Bordeaux a druhý pokryli cementovou vrstvou a ponorili ho v oblasti Cap Ferret na pobreží Atlantického oceánu.
Francúzsky kritik vína Bernard Burtschy uviedol, že víno zo suda v mori bolo lepšie, než by malo byť. Víno bolo jemnejšie, s oveľa väčšou komplexnosťou ako jeho bratranec, ktorý vyzrieval vo vinárstve. Laboratórne testy odhalili, že víno z mora malo mäkšie taníny a mierne nižší obsah alkoholu, pričom hladila slanosti sa nepatrne zvýšila.
Luis Perez Winery, Jeréz de la Frontera, Cádiz, Andalucía, Španielsko
Prvé vína, ktoré zreli v mori vo vodách Andalúzie v Španielsku tak boli uchované v rámci projektu „Garu Submarino“. Najskôr víno nechali dozrievať vo veľkých Francúzskych sudoch. Potom ako sa nafľašujú, sa každá fľaša vloží do hlinenej amfory a takto sa potom archivuje v mori po dobu minimálne 12 mesiacov v hĺbke 12 metrov a pri konštantnej teplote 14 ° C. Každá amfora je niečim špeciálna a má hodnotu približne 200 €.
Enoteca Bisson, Chiavari, Taliansko
Niekedy najlepšie nápady vznikajú z nutnosti. Piero Lugano, zakladeteľ vinotéky Bisson v Chiavari v Taliansku si uvedomil, že vo svojom malom obchode nemá dosť miesta pre archivovanie šumivých vín. A tak si vymyslel, že ich bude archivovať pod vodou. Jeho ročník 2009 vyzrieval v mori po dobu 13 mesiacov a jednu z jeho 6500 fliaš si môžete zakúpiť zhruba za $85.
„Crusoe Treasure“ (Crusoeov poklad) je značka vína z Bajo El Agua Factory, čo je spoločnosť vytvorená s myšlienkou na rozvoj podnikateľských projektov v morskom prostredí s priamym prínosom pre morské prostredie a spoločnosť. 10.000 fliaš vína bolo ponorených 20 metrov pod morskou hladinou a predávajú sa ako „skrytý podvodný poklad“ za € 185.
Táto iniciatíva vznikla po preštudovaní vplyvu mora na uchovávanie nápojov v ňom. Tento projekt bol určený na vytváranie umelých útesov na obnovu v poškodených oblastiach a financovaný tým, že produkuje vysoko kvalitné nápoje pod vodou. Úzko spolupracovali so Submarine Beverage Aging Laboratory.
Château Champs des Soeurs a Abbaye Sainte Eugenie, Languedoc, Francúzsko
Château des Champs Soeurs a Abbaye Sainte Eugenie vo Francúzskom regióne Languedoc sa rozhodli spolupracovať na projekte zaoberajúcom sa archiváciou vín pod hladinou mora. Títo dvaja výrobcovia ponorili 400 fliaš vína s úmyslom archivovať ich v rôzne dlhých periódach a študovať ich vývoj až do konca. Vďaka tomuto experimentu majú oveľa lepší prehľad o účinkoch mora na archiváciu rôznych druhov vín.
Asi 1000 fliaš dvoch rôznych druhov vín vyrábaných vinárstvom Enrique Mendoza bolo ponorených v oceľovej klietke 30 metrov hlboko na morskom dne. Cena sa pohybuje v okolí 50 €.
Vina Maris je spoločnosť špecializujúca sa na ponorené fľaše vína a potápačom ponúka príležitosť preskúmať miesta, kde sú vína archivované a zoznámiť sa s celým procesom. Dokonca je možné otvoriť kľúčom truhlu a vziať si z nej fľašu vína, ktorú si potom môžete vychutnať priamo na lodi!
Castro y Magna Winery, La Palma, Španielsko
Vinárstvo Castro y Magna v spolupráci s potápačským klubom Cueva Bonita ponorili 500 fliaš vína do hĺbky 15 metrov s úmyslom kontrolovať zmeny, ktoré na nich môže voda spôsobovať. Mimo iného zistili, že po prvých šiestich mesiacoch pod morom došlo k nárastu počtu mikroorganizmov a živočíšneho života okolo fliaš, ktoré začali pôsobiť ako škôlky pre potomkov rôznych druhov rýb. Tieto fľaše majú hodnotu 85 € každá.
Toto úžasné video ukazuje celý proces archivácie vína na morskom dne:
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.
Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.
Ako používame súbory cookie? Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení vyššie na tejto stránke.
Ako kontrolovať súbory cookie? Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Nevyhnutné súbory cookies
Nevyhnutné cookies sú potrebné pre fungovanie webu.
Cookies tretích strán
Cookies tretích strán sú cookies, ktoré sú používané predovšetkým za účelom zvýšenia užívateľského komfortu, ponúknutia reklamy podľa záujmov užívateľa, zostavovania anonymných štatistík o využívaní webstránky.