Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

V predchádzajúcom článku sme si už rozobrali výhody vyzrievania vína v oceáne. Nie je tam skoro žiadne svetlo ani hluk, a slaná voda spolu s jemnými pohybmi vytvára ideálne miesto pre víno. Voda má tendenciu udržiavať si relatívne konštantnú teplotu a tlak, takže práve takáto atmosféra je ideálna pre vyzrievanie vín.

Väčšina rozhovorov o kvalitných vínach dnes skončí pri diskusiách o „terroir“ – pôde, kde sa hrozno dopestovalo, počasí a ľuďoch, ktorí produkujú víno. O pár rokov by sa však diskusia mohla točiť okolo oceánu a podmienkach v ňom. Budú sa milovníci vína v budúcnosti venovať aj „aquaoir“? A čo to vlastne je?

Aquaoir – od slova aqua (voda) je interakcia medzi ponoreným kontajnerom s vínom a sadou špecifických vlastností, ktorými naň voda a okolie vplývajú – teplota, tlak, svetlo (alebo tma) a pohyb. Charakteristikou terroir je presvedčenie, že krajina, v ktorej sa pestuje hrozno, prepožičiava vínu jedinečnú kvalitu, ktorá je špecifická pre danú oblasť. Aquaoir je predstava, že oceány a iné vodné plochy by vínu mohli odovzdať jedinečné vlastnosti v procese vyzrievania vína pod vodou.

Chcete sa objaviť niektoré z vinárstiev, ktoré svoje vína nechávajú vyzrievať práve pod vodou?

Mira Winery, Napa Valley, USA

Práve ich Cabernet Sauvignon je výtvorom, ktorý dal odpoveď na otázku: „Môže nám oceán pomôcť vytvoriť lepšie víno?“ Začali experimentovať s 48 fľašami ich Cabernetu z roku 2009, umiestnenými v zákazkových ponorných klietkach, ktoré strávili na dne oceána 3 mesiace. Práve oni nazvali tento proces „aquaoir“. Teraz sa fľaša vína, ktorá predtým stála $ 48 predáva po $ 1,000 a každý ich pozná práve kvôli ich bláznivému nápadu vyzrievania vína pod vodou.

Espelt Viticultors, Girona, Catalunya, Španielsko

V spolupráci so slávnou reštauráciou El Bulli a podporou D.O. Empordà, vinárskej oblasti Katalánska v Španielsku nechalo vinárstvo Espelt Viticultors vyzrievať v oceáne 300 fliaš po dobu 400 dní. Ponorili rôzne druhy vín od mladých až po štrukturovanejšie a pozorovali vplyv vody na triesloviny a celkové vyzretie vína. Taktiež ponorili sekty, aby videli vplyv tlaku na bublinky vo fľaši a aj sladké vína pre pozorovanie, čo s nimi spraví slaná voda.

Fľaše boli umiestnené v špeciálnej klietke, aby sa zabránilo nadmernému pohybu v dôsledku prúdov, no zároveň klietka musela byť priepustná, aby ňou mohla prúdiť voda. Podľa výsledkov mladé vína príliš nezniesli takéto archivovanie, zatiaľ čo vína určené na archiváciu boli viac komplexné a robustné a evidentne z takéhoto skladovania prosperovali. Väčšina takto získanej produkcie vína bola predaná v reštaurácii El Bulli.

Chateau Larrivet-Haut-Brion, Pessac-Léognan, Francúzsko

Larrivet Haut-Brion experimentoval s vyzrievaním vína pod vodou. Mal dva rovnako veľké sudy plné svojho vína z ročníka 2009. Jeden z nich ponechal vo svojom starom vinárstve v Bordeaux a druhý pokryli cementovou vrstvou a ponorili ho v oblasti Cap Ferret na pobreží Atlantického oceánu.

Francúzsky kritik vína Bernard Burtschy uviedol, že víno zo suda v mori bolo lepšie, než by malo byť. Víno bolo jemnejšie, s oveľa väčšou komplexnosťou ako jeho bratranec, ktorý vyzrieval vo vinárstve. Laboratórne testy odhalili, že víno z mora malo mäkšie taníny a mierne nižší obsah alkoholu, pričom hladila slanosti sa nepatrne zvýšila.

Luis Perez Winery, Jeréz de la Frontera, Cádiz, Andalucía, Španielsko

Prvé vína, ktoré zreli v mori vo vodách Andalúzie v Španielsku tak boli uchované v rámci projektu “Garu Submarino”. Najskôr víno nechali dozrievať vo veľkých Francúzskych sudoch. Potom ako sa nafľašujú, sa každá fľaša vloží do hlinenej amfory a takto sa potom archivuje v mori po dobu minimálne 12 mesiacov v hĺbke 12 metrov a pri konštantnej teplote 14 ° C. Každá amfora je niečim špeciálna a má hodnotu približne 200 €.

Enoteca Bisson, Chiavari, Taliansko

Niekedy najlepšie nápady vznikajú z nutnosti. Piero Lugano, zakladeteľ vinotéky Bisson v Chiavari v Taliansku si uvedomil, že vo svojom malom obchode nemá dosť miesta pre archivovanie šumivých vín. A tak si vymyslel, že ich bude archivovať pod vodou. Jeho ročník 2009 vyzrieval v mori po dobu 13 mesiacov a jednu z jeho 6500 fliaš si môžete zakúpiť zhruba za $85.

Bajoelagua Factory ‘Crusoe Treasure’, Bilbao, Baskitsko, Španielsko

„Crusoe Treasure“ (Crusoeov poklad) je značka vína z Bajo El Agua Factory, čo je spoločnosť vytvorená s myšlienkou na rozvoj podnikateľských projektov v morskom prostredí s priamym prínosom pre morské prostredie a spoločnosť. 10.000 fliaš vína bolo ponorených 20 metrov pod morskou hladinou a predávajú sa ako „skrytý podvodný poklad“ za € 185.

Táto iniciatíva vznikla po preštudovaní vplyvu mora na uchovávanie nápojov v ňom. Tento projekt bol určený na vytváranie umelých útesov na obnovu v poškodených oblastiach a financovaný tým, že produkuje vysoko kvalitné nápoje pod vodou. Úzko spolupracovali so Submarine Beverage Aging Laboratory.

Château Champs des Soeurs a Abbaye Sainte Eugenie, Languedoc, Francúzsko

Château des Champs Soeurs a Abbaye Sainte Eugenie vo Francúzskom regióne Languedoc sa rozhodli spolupracovať na projekte zaoberajúcom sa archiváciou vín pod hladinou mora. Títo dvaja výrobcovia ponorili 400 fliaš vína s úmyslom archivovať ich v rôzne dlhých periódach a študovať ich vývoj až do konca. Vďaka tomuto experimentu majú oveľa lepší prehľad o účinkoch mora na archiváciu rôznych druhov vín.

Enrique Mendoza Winery, Alicante, Valencia, Španielsko

Asi 1000 fliaš dvoch rôznych druhov vín vyrábaných vinárstvom Enrique Mendoza bolo ponorených v oceľovej klietke 30 metrov hlboko na morskom dne. Cena sa pohybuje v okolí 50 €.

Vina Maris je spoločnosť špecializujúca sa na ponorené fľaše vína a potápačom ponúka príležitosť preskúmať miesta, kde sú vína archivované a zoznámiť sa s celým procesom. Dokonca je možné otvoriť kľúčom truhlu a vziať si z nej fľašu vína, ktorú si potom môžete vychutnať priamo na lodi!

Castro y Magna Winery, La Palma, Španielsko

Vinárstvo Castro y Magna v spolupráci s potápačským klubom Cueva Bonita ponorili 500 fliaš vína do hĺbky 15 metrov s úmyslom kontrolovať zmeny, ktoré na nich môže voda spôsobovať. Mimo iného zistili, že po prvých šiestich mesiacoch pod morom došlo k nárastu počtu mikroorganizmov a živočíšneho života okolo fliaš, ktoré začali pôsobiť ako škôlky pre potomkov rôznych druhov rýb. Tieto fľaše majú hodnotu 85 € každá.

Toto úžasné video ukazuje celý proces archivácie vína na morskom dne:

Video