Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Keď sa povie základné rozdelenie vína, asi každému ako prvé napadne biele, červené a ružové. Na toto farebné delenie nemusíme byť žiadny vinársky odborník. Biele víno sa vyrába z nearomatických alebo aromatických bielych muštových odrôd, je však možné vyrobiť ho aj z niektorých červených odrôd špecifickým procesom výroby. Ružové a červené vína sa zase vyrábajú z modrých muštových odrôd. Už sme vám dokonca priniesli aj rozdelenie podľa vinohradníckej oblasti. Tentoraz sa však pozrieme na trochu špecifickejšie delenie vín – delenie, pri ktorom si už nevystačíme len so zrakom, ale musíme (a radi) zapojiť aj chuť. Reč je o rozdelení vín podľa obsahu cukru. Vitajte. 🙂

Áno, reč je o rozdelení vín na suché, polosuché, polosladké a sladké. Toto závisí od obsahu zvyškového cukru vo víne.

Tiché vína:

  • Suché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4g na 1 liter
  • Polosuché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12g na 1 liter
  • Polosladké vína – obsah zvyškového cukru 12-45g na 1 liter
  • Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45g na 1 liter

Šumivé vína:

  • brutnature (prírodne surové ) – menej ako 3 g.l-1 cukru (bez pridania cukru do šťavy)
  • extra brut (obzvlášť surové ) – 0–6 g.l-1 cukru
  • extra brut (obzvlášť surové ) – 0–6 g.l-1 cukru
  • brut (surové ) – do 15 g.l-1 cukru
  • extra dry (obzvlášť suché ) – 12–20 g.l-1 cukru
  • sec (suché ) – 17–35 g.l-1 cukru
  • demi-sec (polosuché ) – 33–50 g.l-1 cukru
  • doux (sladké ) – viac ako 50 g.l-1 cukru

 

Zaujímavosťou je, že červené vína sa označujú len ako suché. Pri vyššom obsahu zvyškového cukru sa pomenovanie polosuché, polosladké či sladké na etikete neuvádza. Neplatí to však pre stolové vína. Isto nám dáte za pravdu, že jedným z najvýraznejších mýtov je, že suché víno je kyslé. Je to ale skutočne len mýtus, pretože suché víno má len menej zvyškového cukru v porovnaní s polosuchým, polosladkým či sladkým. S kyslosťou nemá pomenovanie „suché víno“ naozaj nič spoločné. Predsudky však neobišli ani sladké vína, pri ktorých mnohým napadne: Bude ma bolieť hlava. Bolesť hlavy a nevoľnosť zo sladkého vína ako strašiaka so sebou priniesli vína, ktoré si zrejme pamätá ešte staršia generácia. Ide o vína, do ktorých sa s obľubou a vo veľkom pridával cukor. Kvalitným vínam ale dodáva sladkosť hrozno, nie pridaný cukor, takže smelo aj do sladkých vín! 🙂

 

Pojmy polosuché a polosladké víno sú na prvý pohľad ľahko zameniteľné. Netreba si ich však pliesť. Ako ukazuje aj náš prehľad vyššie, polosladké víno vie obsahovať výrazne vyššiu hranicu zvyškového cukru než polosuché. Polosladké vína sa tešia obľube predovšetkým u žien. V tejto súvislosti nám nedá nespomenúť krásne prirovnanie profesora Fedora Malíka: Ženy a víno majú mnoho spoločného. Pekná fľaša s elegantnou etiketou naplnená tým najlepším nápojom bohov – vínom, sa cez sklený kalich stáva súčasťou muža. Rovnako ako žena. Muž miluje ženu a ona mu svoju lásku dokáže oplatiť. Rovnako je to aj s vínom. Je milenkou na celý život. Súhlasíte?

 

Pevne veríme, že teraz už pojmy suché, polosuché, polosladké a sladké nie sú pre vás len slovami na etikete. Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti, potešíme sa. 🙂