12.02.2021 | Iný pohľad na víno

BIO / ORGANICKÉ VÍNO
▪ hrozno pestované v súlade s princípmi ekologického poľnohospodárstva
▪ bez použitia umelých, chemických hnojív, pesticídov, fungicídov alebo herbicídov
▪ vyrobené z ekologického hrozna
▪ snaha o udržanie čo najzdravšieho prostredia pri výrobe vína a nízkeho obsahu SO2 pri fľašovaní

VINÁRSTVO Domin & Kušický

 

 

 

 

BIODYNAMICKÉ VÍNO
organické vína sú predstupeň kategórie biodynamic
▪ snažia sa o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej imunity
▪ za zakladateľa sa považuje rakúsky filozof Rudolf Steiner (1861-1925)
▪ hlavným bodom je kalendár, ktorý berie do úvahy vplyv biorytmu zeme a rozdeľuje dnipodľa vplyvu mesiaca a hviezd na kvety, plody, lístie a korene
▪ je rozdelený do kategórií, z ktorých každá poukazuje na optimálny čas pre prácu v konkrétnej fáze rastu viniča:
1. ovocie – čas zberu
2. korene – prerezávanie
3. kvety – nechajte vinič, aby produkoval ovocie
4. listy – polievajte vinič

Vinárstvo Tajna

 

 

 

 

Nízkohistamínové vína
Histamín je látka, ktorá sa vo víne vyskytuje prirodzene
▪ niektorí ľudia však trpia silnou alergiou, nazývanou histamínová intolerancia
▪ spôsobuje to samotný alkohol, ktorý potláča aktivitu enzýmu diamínooxidázy rozkladať histamín. Navyše vína, hlavne červené a sekty sú zároveň sami o sebe veľmi bohaté na histamín
▪ jeho vyšší obsah je spojený s procesom macerácie a fermentácie, kde okrem iných látok je postranným produktom práve histamín. Mimo samotného vína, v ktorom je obsah histamínu prirodzený a jednoznačne zmerateľný, je pre ľudí s HIT veľmi potrebné brať na zreteľ aj tzv. uvoľňovače histamínu, ktoré spôsobujú jeho zvýšené uvoľňovanie z buniek. Sú rovnako nebezpečné ako zvýšený histamín vo víne. Jedná sa predovšetkým o prídavné konzervačné látky, siričitany a sorbany.

Nové vo svete vína
Francúz vyrába relaxačné “víno” s kanabisom, experti ho oceňujú. 
▪ z právneho hľadiska nemožno hovoriť o víne, nápoj vznikol rovnakým postupom ako “klasické víno” z odrody Petit Verdot pestovanej vo vinárskej oblasti Médoc
▪ Mok obsahuje kanabidiol čiže CBD, látku, ktorá sa vyskytuje v konope, ktoré de Pablo získava zneďalekej biofarmy. Na rozdiel od THC je kanabidiol vo Francúzsku legálny, pretože nespôsobuje psychotropné stavy, má však relaxačný účinok
▪ “Má ovocné tóny pripomínajúce čierne ríbezle a po degustácii naozaj pocítite relaxačný účinok.„

autor: Veronika Fedorová

Vinotéka Sommelier