Na víne je úžasná jeho „multifunkčnosť“ – je skvelým nápojom na potešenie chuťových buniek a pozdvihnutie nálady, v rozumnom množstve je výnimočným liekom a v neposlednom rade vie dokonale dochutiť a ozvláštniť inak bežné jedlá či zákusky. No povedzte – dá sa ho nemilovať? 🙂
Väčšina z nás už má určite nejaký ten recept s pridaním vína odskúšaný, či už ako kuchár alebo ako konzument. Za všetky spomeňme len notoricky známe vínové keksy a hovädzie na víne. My sme sa však rozhodli inšpirovať vás aj inými osvedčenými kulinárskymi zážitkami, pri ktorých, pochopiteľne, nemôže chýbať väčšie či menšie množstvo vína (ako si to už recept a vaše chuťové poháriky vyžadujú). Rozhodne nemáme nič proti klasickým jedlám a chutiam, ale raz za čas si zaslúžime aj niečo extra – oživiť a ozvláštniť chuť jedla niečím výnimočným. Navyše je to skvelý tip, ako potešiť rodinu a pripraviť jej netradičný zážitok v podobe vínového dňa s kompletným vínovým menu. Víno dodá jedlu totiž úplne novú dimenziu. A pozor – rozhodne nešetrite na kvalite vína, ktoré použijete. Stále vám z neho po dovarení predsa vo fľaši niečo zostane… 😉
POLIEVKA: Rybacia polievka s vínom
Ilustračné foto
Čo budeme potrebovať? (4 porcie)1 ks hlavy z kapra200 g rybacieho mäsa1 ks mrkvy100 g zeleru1 petržlen
1 cibuľa2 ks celého nového korenia
2 ks celého čierneho korenia
1 bobkový list
1 bujón
štipka soli
250 ml bieleho vína
trochu petržlenovej vňate
Ako postupovať?
Očistenú kapriu hlavu zbavíme žiabier, umyjeme spolu s mäsom a vložíme do 1,5 l studenej vody. Pridáme víno, očistenú zeleninu, korenie a varíme, kým mäso nezmäkne. Uvarenú polievku precedíme, mäso oberieme z kostí a dáme späť do polievky. V 100 ml vody rozvaríme kocku bujónu a vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, posypeme posekanou vňaťou a povaríme. Môžeme podávať aj s opečeným chlebom.
HLAVNÉ JEDLO: Špenátové tagliatelle s kuracím mäsom a vínovou omáčkou
Ilustračné foto
Čo budeme potrebovať? (6 porcií)
Cesto:
Čerstvý špenát
300 g polohrubá múka
2 ks vajce
2 ks žĺtok
1 PL olivový olej
1/2 ČL soľ
Mäso:
kuracie prsia
grilovacie korenie na kurča
olivový olej
Omáčka:
100 ml biele víno
100 ml smotana na šľahanie
Soľ
Čas prípravy: 30-35 minút
Ako postupovať?
Listy špenátu opláchneme a nakrájame, pomliaždime (v mažiari). Na doske vypracujeme rezancové cesto s pridaním špenátu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a nakrájame na rezance široké 1 cm. Uvaríme ich vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty a scedíme. Kuracie prsia si nakrájame, posypeme grilovacím korením, pokvapkáme olivovým olejom, necháme postáť. Potom opražíme na oleji z oboch strán. Hotové mäso vyberieme, do výpeku dáme víno, necháme zredukovať. Potom prilejeme smotanu. Podľa potreby ochutíme soľou a korením. Tagliatelle nakladieme na tanier, posypeme mäsom pokrájaným na kocky a prelejeme omáčkou.
DEZERT: Jablkový koláč s vínom
Ilustračné foto
Čo budeme potrebovať? (8 porcií)
Cesto:
200 g hladká múka
60 g práškový cukor
1 ks prášok do pečiva
1 ks vajce
1 ks vanilkový cukor
140 g maslo
Náplň:
300 ml biele víno
200 ml jablkový džús
2 balíčky puding
1 ks vanilkový cukor
500 g jablko
Čas prípravy: 20 + 55 minút
Ako postupovať?
Najprv si preosejeme múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Pridáme vanilkový cukor, nakrájané maslo, vajce a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme odležať 30 minút v chlade. Rozvaľkáme cesto do kruhu a vyložíme ním tortovú formu (priemer 24 cm) a vytvoríme 3 cm vysoký okraj. Predpečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 15 minút. Jablká očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Z džúsu, vína, pudingu, kryštálového a vanilkového cukru uvaríme hustý krém. Do krému vmiešame jablká a ešte teplé rozotrieme na predpečený korpus. Pečieme na 180°C 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom ho dáme na 3-4 hodiny do chladničky.
Ak máte aj vy nejaké osvedčené recepty na jedlá či dezerty s vínom, neváhajte sa s nami o ne podeliť. Na zdravie a… dobrú chuť! 🙂
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.
Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.
Ako používame súbory cookie? Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení vyššie na tejto stránke.
Ako kontrolovať súbory cookie? Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Nevyhnutné súbory cookies
Nevyhnutné cookies sú potrebné pre fungovanie webu.
Cookies tretích strán
Cookies tretích strán sú cookies, ktoré sú používané predovšetkým za účelom zvýšenia užívateľského komfortu, ponúknutia reklamy podľa záujmov užívateľa, zostavovania anonymných štatistík o využívaní webstránky.