Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Viete, čo vykúzlite spojením slov víno, dobrá nálada, cestovanie, sabrage (čítaj sabráž), Modragne 5 a enológ Prof. Ing. DrSc.? No predsa úplne výnimočnú degustáciu vín s pánom profesorom Fedorom Malíkom.

V sobotu 16. mája 2015 sme mali tú česť privítať v našej Vinotéke Sommelier v Martine váženého hosťa pána profesora Fedora Malíka, ktorý k nám prišiel viesť riadenú degustáciu jeho rodinného vinárstva Fedor Malík & Syn. Navodil veľmi príjemnú a uvoľnenú atmosféru, pútavo rozprával o víne, viniči, cestovaní, o ľuďoch… Dokonca naučil pár dobrovoľníkov umeniu sabrage. Sabrage je technika otvárania fliaš šampanského šabľou. Tento neobvyklý spôsob sa používa pri slávnostných príležitostiach. V podstate ide o useknutie konca hrdla fľaše šabľou. Takto si uctil hostí pri otváraní sektu Modragne 5, ktorého vo svojom vinárstve tradičnou metódou vyrobil len 600 kusov.

Zvedavosť a príležitosť nám nedali pokoja, a tak sme po večeri plnom zážitkov, fotografovania, podpisov a úsmevov pána Malíka trošku vyspovedali.

Stále učíte?Áno, účím už deviaty rok a vyzerá to, že ak mi pán Boh dá zdravie a sily, tak ešte nejaký ten rôčik potiahnem.Plánujete vydať ďalšie knihy?No mám za sebou v tom portfóliu 26 kníh a meliem takmer z posledného, ale toho roku by to mala byt ešte fejtónová knižka písaná vidličkou, ktorá hovorí o spojení života, vína a jedla. Jedna knižka, na ktorú sa sám teším je knižka, ktorá bude krstená v Belehrade, vydaná v Srbštine a bude sa volať “Vône a chute južných Slovanov”.Koho z najvýznamnejších vinárov ste učil?Ing. Katka Štyráková zo Serede, Ing. Ševčíka z Topoľčianok, Ing. Vladimíra Hronského z Bratislavy, Ing. Krásneho z Limbachu, bratov Hacajovcov z Pezinka, Ing. Kríža z Topoľčianok a kopu kopu ďalších, bola to ekipa vyše sto ľudí.Ako sú na tom Vaši 4 synovia? Ktorý z nich ide vo Vašich stopách?Najlepšie ide ten druhý, ktorý skončil štúdium chemického inžinierstva u nás na fakulte, spravil si doktorát a potom pobudol 6 rokov na Inštitúte Max Planck v Drážďanoch a neskôr u firmy Vogelbusch vo Viedni. Potom sa vrátil a povedal: “Oco, budeš mať o starosť menej, ale žiada si to peniaze. Koľko máš peňazí? Na to, na to, na pár hektárov viníc, pragmatický lis, chladené nádrže, na to mám. Začnime.“ A tak sme začali. Pred 4-5 rokmi. Je to niekedy tvrdé. Najmä pre neho. To bremeno, ktoré som mu uvalil je ťažké. Veď dnes má okolo 10 ha pôdy, cez 7 ha viníc a pracuje ďalej… Držme mu všetci palce.Ktorá je Vaša obľúbená odroda vína?No viete, ako Modran by som mal povedať Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Modranský Muškát, ku ktorému sa často vraciam, pretože to bolo prvé hrozienko, ktoré som jedol a trhal si vo vinici svojej babky v modranskom folegrunte ešte v roku 1952. Ale medzi bielymi odrodami a vôbec medzi všetkými odrodami je jedna famózna odroda ktorú milujem práve preto, že je chameleónom. Z rôznych oblastí sveta, v rôznych štádiách svojho vývoja – je chameleónom. Milujem Sauvignon Blanc.Vaša obľúbená kombinácia víno – jedlo?Bol som – a nie je to chválenkárstvo – jeden z prvých, ktorý načal túto zvláštnu kapitolu zo života vína. 300 rokov predo mnou, teda takmer 300 rokov, bol Francúz Jean-Anthelme Brillat-Savarin, ktorý hovoril o sobáši vína a jedla. Takže s touto témou sa pohrávam dobrých 30 rokov a je to téma zaujimavá, ale tú som prevtelil nie do odbornosti, ale skôr beletristickou formou som sa snažil ju ľuďom priblížiť. 14 rokov mi vychádzajú v jednom slovenskom denníku pravidelné víkendové stĺpčeky a tie po dvoch rokoch dávam potom do svojich knižiek. Tých knižiek s touto tematikou a s týmto zameraním vyšlo už 5 alebo 6.

Aké skúsenosti máte s vinármi z ďalších krajín?Viete, ja nejdem za atraktívnymi krajinami, alebo nevzruší ma, ak je niekto z južnej Afriky alebo Ameriky, ale predovšetkým či si mentálne a odborne rozumieme. To prvoradé ktoré je, že zistí človek po pár hodinách alebo pár dňoch pobytu s týmto človekom, či máte rovnakú krvnú skupinu, spoločne myslíte, ale to najdôležitejšie je, že si uvedomím a zhodnotím toho človeka. Možno že sa to nepatrí, ale tiež či je vzdelaný alebo nie je vzdelaný, či má víno na srdci alebo má ho v peňaženke.Na ktoré ocenenia ste najviac pyšný?No rozhodne na to ocenenie z roku 1995, doma nie je nikto prorokom, a od vtedy je to už 20 rokov. Ale tak či onak to zostáva môj najhrubší metál a to je Francúzsky Chevalier de l´Ordre du Mérite Agricole. To je 20 ročná história ale predsa. Nič významnejšie som doposiaľ nedosiahol.

Pán Malík sa s nami rozlúčil so slovami: „Martinčanov milujem, závidím im ich Národný cintorín.“