Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Opis odrody: Pinot noir patrí k najzaujímavejším odrodám sveta – podobne ako vína, ktoré sa z tejto odrody vyrábajú. V Burgundsku sa vyrábajú najlepšie vína z tejto odrody, avšak v posledných rokoch aj naši vinári zaznamenali úspechy s touto odrodou a pripravili pre nás skvostné vína.. Tieto vína právom patria k najlepším a najviac ceneným vínam sveta.

Vína tejto odrody mávajú rôzny charakter podľa toho, v ktorej oblasti sveta boli pestované, ale aj podľa toho, ako s nimi samotný vinár zachádzal. Ohromujú svojou plnosťou, ktorá sa zrením zvyšuje. Veľmi sa hodia k dlhodobej archivácii.

Typické Rulandské modré je vo farbe bledo rubínové až tehlovo červené, s jemne oranžovým okrajom, vo vôni je plné ovocnosti po červenom ovocí – hlavne čerešne a višne, horkomandľové až korenené tony sú pre vôňu tiež typické. Chuť odrody býva plná s nižším obsahom kyselín a veľmi jemnými trieslovinkami. Na jazyku je hodvábne a krásne sa po ňom kĺže. Ďalej vo vôni a chuti môžeme hľadať naozaj široké spektrum vôní a chutí, spomenie najčastejšie : višne, čerešne, slivky, čierne ríbezle, brusnice, fialky, jazmín atď, ale vo vyzretejších a starších vínach často nájdeme : kožu, ďatle, figy, drevo, až ohorelé drevo, horkú čokoládu, kôstkovinu, sušené slivky, kakao, horké mandle, kávu a klinčeky…

Barikovanie sa odrode moc nedoporučuje, môže dosť radikálne zmeniť chuť, ak tak – veľmi jemné a umné, stačí zrenie v dubových sudoch a neskôr pár rokov vo fľaši – ak nám ovšem vydrží.

Senzorické hodnotenie :

Víno intenzívnej tmavo rubínovej farby s fialovým okrajom. Vo vôni vynikajú tóny čierneho bobuľového ovocia, najmä čerešní a višní, ale aj troška černíc a sliviek. Chuť horkej čokolády, jemná višňová kôstkovina a troška slivkového lekváru i pevná štruktúra tanínov dotvára jeho plnosť. Víno vyzrievalo 12 mesiacov vo veľkom dubovom sude.

Snúbenie jedla a vína :

Staršie vína sa popíjajú samé – bez jedla, mladšie ročníky sa dobre snúbia s pečenými mäsami, mäsovými paštétami a terinkami, jemnej úprave diviny, pernastej zverine, plnenej a pečenej hydine s hubovými plnkami, hubovým jedlám a naozaj k širokej škále syrov.

Recept : niečo jednoduché, ale mňamkové.

Klasické hovädzie dusené na červenom víne s hubami.

Potrebujeme:

1000 g Hovädzí krk na kocky / 6 pocií /, 300 g čerstvá koreňová zelenina na kocky /mrkva, zeler, stopkatý zeler, petžlen či paštrnák /, 2 ks stredne veľká cibuľa, soľ, nové korenie, bobkový list, čerstvý tymián, masť alebo olej, 100 g prerastená slaninka, 80 g paradajkový pretlak, 1 fľ červené víno – ideálne rulandské modré, maslo, hladká múka, čerstvé alebo sušené huby cca 250 g, 0,3 l hovädzí vývar

Postup:

V širšom hrnci – pekáči – ktorý sa nám spolu s pokrievkou zmestí do rúry dáme rozohriať bravčovú masť, na ktorej orestujeme koreňovú zeleninu cca 10 až 12 min, potom pridáme nové korenie a bobkový list, nadrobno nakrájanú cibuľku, slaninku a restujem aspoň ďalších 7 minút, všetko na jemnom ohni. Pridáme mäsko, zvýšime plameň a poriadne zatiahneme, cca 6 min, pridáme mleté čierne korenie a pretlak a znova restujeme 3 min, zalejeme hovädzím vývarom, alebo teplou vodou, červeným vínom a posolíme. Na miernom ohni privedieme do varu. Pridáme huby, cca 1 l vody, vložíme do predhriatej rúry na 160 °C na cca 2,5 hodiny. Po uplynutí času vyberieme z rúry, pridáme studenú kocku masla, čerstvý tymián a na miernom ohni dovaríme do úplného mäkka. Podľa potreby dochutíme soľou a prípadne jemne čerstvo mletým čiernym korením. Ak treba omáčku dohustiť, čo pri správnej príprave nie je potreba, môžeme si malé množstvo hladkej múky rozšľahať v studenej vode , pomaly prilievať a miešať metličkou. Dôkladne prevariť. Podávame s ľubovoľnou prílohou, domácim pečeným chlebom, maslovými haluškami, ryžou, ale hlavne s poriadnym pohárom Rulandského modrého.

Aby som nezabudol, víno ktoré dávame do jedla musí byť rovnako kvalitné, ako to , ktoré popíjame a samozrejme každé víno ktoré nalejete do varenia , treba dôkladne prechutnať a ideálne počas celého varenia. Je už na vás či vám stačí na tento recept jedna, či dve alebo aj viac fľašiek dobrého Rulandského modrého. Dobrú chuť a na zdravie či na šťastie.