Opis odrody: Pinot noir patrí k najzaujímavejším odrodám sveta – podobne ako vína, ktoré sa z tejto odrody vyrábajú. V Burgundsku sa vyrábajú najlepšie vína z tejto odrody, avšak v posledných rokoch aj naši vinári zaznamenali úspechy s touto odrodou a pripravili pre nás skvostné vína.. Tieto vína právom patria k najlepším a najviac ceneným vínam sveta.
Vína tejto odrody mávajú rôzny charakter podľa toho, v ktorej oblasti sveta boli pestované, ale aj podľa toho, ako s nimi samotný vinár zachádzal. Ohromujú svojou plnosťou, ktorá sa zrením zvyšuje. Veľmi sa hodia k dlhodobej archivácii.
Typické Rulandské modré je vo farbe bledo rubínové až tehlovo červené, s jemne oranžovým okrajom, vo vôni je plné ovocnosti po červenom ovocí – hlavne čerešne a višne, horkomandľové až korenené tony sú pre vôňu tiež typické. Chuť odrody býva plná s nižším obsahom kyselín a veľmi jemnými trieslovinkami. Na jazyku je hodvábne a krásne sa po ňom kĺže. Ďalej vo vôni a chuti môžeme hľadať naozaj široké spektrum vôní a chutí, spomenie najčastejšie : višne, čerešne, slivky, čierne ríbezle, brusnice, fialky, jazmín atď, ale vo vyzretejších a starších vínach často nájdeme : kožu, ďatle, figy, drevo, až ohorelé drevo, horkú čokoládu, kôstkovinu, sušené slivky, kakao, horké mandle, kávu a klinčeky…
Barikovanie sa odrode moc nedoporučuje, môže dosť radikálne zmeniť chuť, ak tak – veľmi jemné a umné, stačí zrenie v dubových sudoch a neskôr pár rokov vo fľaši – ak nám ovšem vydrží.
Senzorické hodnotenie :
Víno intenzívnej tmavo rubínovej farby s fialovým okrajom. Vo vôni vynikajú tóny čierneho bobuľového ovocia, najmä čerešní a višní, ale aj troška černíc a sliviek. Chuť horkej čokolády, jemná višňová kôstkovina a troška slivkového lekváru i pevná štruktúra tanínov dotvára jeho plnosť. Víno vyzrievalo 12 mesiacov vo veľkom dubovom sude.
Snúbenie jedla a vína :
Staršie vína sa popíjajú samé – bez jedla, mladšie ročníky sa dobre snúbia s pečenými mäsami, mäsovými paštétami a terinkami, jemnej úprave diviny, pernastej zverine, plnenej a pečenej hydine s hubovými plnkami, hubovým jedlám a naozaj k širokej škále syrov.
Recept : niečo jednoduché, ale mňamkové.
Klasické hovädzie dusené na červenom víne s hubami.
Potrebujeme:
1000 g Hovädzí krk na kocky / 6 pocií /, 300 g čerstvá koreňová zelenina na kocky /mrkva, zeler, stopkatý zeler, petžlen či paštrnák /, 2 ks stredne veľká cibuľa, soľ, nové korenie, bobkový list, čerstvý tymián, masť alebo olej, 100 g prerastená slaninka, 80 g paradajkový pretlak, 1 fľ červené víno – ideálne rulandské modré, maslo, hladká múka, čerstvé alebo sušené huby cca 250 g, 0,3 l hovädzí vývar
Postup:
V širšom hrnci – pekáči – ktorý sa nám spolu s pokrievkou zmestí do rúry dáme rozohriať bravčovú masť, na ktorej orestujeme koreňovú zeleninu cca 10 až 12 min, potom pridáme nové korenie a bobkový list, nadrobno nakrájanú cibuľku, slaninku a restujem aspoň ďalších 7 minút, všetko na jemnom ohni. Pridáme mäsko, zvýšime plameň a poriadne zatiahneme, cca 6 min, pridáme mleté čierne korenie a pretlak a znova restujeme 3 min, zalejeme hovädzím vývarom, alebo teplou vodou, červeným vínom a posolíme. Na miernom ohni privedieme do varu. Pridáme huby, cca 1 l vody, vložíme do predhriatej rúry na 160 °C na cca 2,5 hodiny. Po uplynutí času vyberieme z rúry, pridáme studenú kocku masla, čerstvý tymián a na miernom ohni dovaríme do úplného mäkka. Podľa potreby dochutíme soľou a prípadne jemne čerstvo mletým čiernym korením. Ak treba omáčku dohustiť, čo pri správnej príprave nie je potreba, môžeme si malé množstvo hladkej múky rozšľahať v studenej vode , pomaly prilievať a miešať metličkou. Dôkladne prevariť. Podávame s ľubovoľnou prílohou, domácim pečeným chlebom, maslovými haluškami, ryžou, ale hlavne s poriadnym pohárom Rulandského modrého.
Aby som nezabudol, víno ktoré dávame do jedla musí byť rovnako kvalitné, ako to , ktoré popíjame a samozrejme každé víno ktoré nalejete do varenia , treba dôkladne prechutnať a ideálne počas celého varenia. Je už na vás či vám stačí na tento recept jedna, či dve alebo aj viac fľašiek dobrého Rulandského modrého. Dobrú chuť a na zdravie či na šťastie.
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.
Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.
Ako používame súbory cookie? Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení vyššie na tejto stránke.
Ako kontrolovať súbory cookie? Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Nevyhnutné súbory cookies
Nevyhnutné cookies sú potrebné pre fungovanie webu.
Cookies tretích strán
Cookies tretích strán sú cookies, ktoré sú používané predovšetkým za účelom zvýšenia užívateľského komfortu, ponúknutia reklamy podľa záujmov užívateľa, zostavovania anonymných štatistík o využívaní webstránky.