Opis odrody: Odroda bola vyšľachtená v roku 1983 na Morave. Je to kríženec odrôd Rizling Rýnsky a Neuburské. Preto sa vyznačuje plnosťou a má veľmi dobrý zrecí potenciál. Vína tejto odrody nadobúdajú svoju plnosť však až po viac ako roku vyzrievania.
Senzorické hodnotenie
Víno zelenožltej farby s intenzívnou ovocnou vôňou, ktorá sa prelína od lipy po citrusové plody až s mierne sladkavými medovými tónmi. Víno je v chuti príjemne osviežujúce, krásne ho počas celej chuti lemujú citrusové kôry a pekne dozretá hruška a vďaka sympatickým kyselinám aj mierne korenisté až pikantné.
Snúbenie jedla a vína
Toto konkrétne víno odporúčam k trošku zložitejším úpravám hydiny a bielych sladkovodných rýb so smotanovými omáčkami, ktoré budú kombinované s jemne nasladlou zeleninou ako pečená žltá tekvica, cuketa, glazované hrušky s medom, alebo karamelizovanými limetkami na hnedom cukre s maslom a hruškou.
Najideálnejšia kombinácia je však cheesecake „ čískejk „ mojej manželky s citrónom a hruškou.
Maťkin citróvo – hruškový cheesecake
Potrebujeme :
Korpus : 200 g maslové sušienky, 100 g maslo
Plnka: 750 g mascarpone, 200 g kysla smotana 16 %, 300 g práškový cukor, 4 ks vajce, 2 ks žĺtko, 5 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky, kôra s jedného citróna / ideálne BIO, ak sa nedá dôkladne niekoľko krát umyte a potom nechajte namočené vo vode aspoň 2 hod. /
Citrónový krém: 3 ks vajce, 3 kopcovité lyžice práškového cukru, 3 bio citróny, 80 g maslo
Teplý hruškový kompót „ čatní „: čerstvé umyté a ošúpané hrušky 500 g, 100 g hnedý cukor, 100 g maslo, 30 g čerstvý zázvor, 0,05 l citrónová šťava, klinček
Postup :
Korpus: maslové sušienky rozmixujeme v mixéri, rukami ich zmiešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10 až 12 min. pri 180°C, až kým okreje korpusu nie sú zlato hnedé.
Plnka: šľahacím mixérom vyšľaháme do hladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne za stáleho šľahania pridáme 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 lyžíc hladkej múky. Nakoniec pridáme kôru z jedného citróna. Urobený krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 180 °C na 12 až 15 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 40 minút. Ešte horúci koláč nožom oddelíme od okrajov formy. Cheescake vyberieme z formy až keď je úplne vychladnutý, aby plnka nevytekala.
Citrónový krém: v miske vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme kôru s troch citrónov a scedenú šťavu s 3 citrónov. Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. / krém v žiadnom prípade nesmie vrieť !!! / Následne do krému zamiešame veľkú lyžicu masla, miešame do rozpustenia. Krém necháme vychladnúť, sem tam premiešame, následne vylejeme na koláč.
Hruškový kompót: skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme nakrájané hrušky, po dvoch minútach pridáme zázvor, maslo, a nakoniec citrónovú šťavu s klinčekmi, na miernom plameni dusíme cca 7 minút. Podávame ku koláču teplé.
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.
Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.
Ako používame súbory cookie? Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení vyššie na tejto stránke.
Ako kontrolovať súbory cookie? Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Nevyhnutné súbory cookies
Nevyhnutné cookies sú potrebné pre fungovanie webu.
Cookies tretích strán
Cookies tretích strán sú cookies, ktoré sú používané predovšetkým za účelom zvýšenia užívateľského komfortu, ponúknutia reklamy podľa záujmov užívateľa, zostavovania anonymných štatistík o využívaní webstránky.