Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Opis odrody: Odroda bola vyšľachtená v roku 1983 na Morave. Je to kríženec odrôd Rizling Rýnsky a Neuburské. Preto sa vyznačuje plnosťou a má veľmi dobrý zrecí potenciál. Vína tejto odrody nadobúdajú svoju plnosť však až po viac ako roku vyzrievania.

Senzorické hodnotenie

Víno zelenožltej farby s intenzívnou ovocnou vôňou, ktorá sa prelína od lipy po citrusové plody až s mierne sladkavými medovými tónmi. Víno je v chuti príjemne osviežujúce, krásne ho počas celej chuti lemujú citrusové kôry a pekne dozretá hruška a vďaka sympatickým kyselinám aj mierne korenisté až pikantné.

Snúbenie jedla a vína

Toto konkrétne víno odporúčam k trošku zložitejším úpravám hydiny a bielych sladkovodných rýb so smotanovými omáčkami, ktoré budú kombinované s jemne nasladlou zeleninou ako pečená žltá tekvica, cuketa, glazované hrušky s medom, alebo karamelizovanými limetkami na hnedom cukre s maslom a hruškou.

Najideálnejšia kombinácia je však cheesecake „ čískejk „ mojej manželky s citrónom a hruškou.

Maťkin citróvo – hruškový cheesecake

Potrebujeme :

Korpus : 200 g maslové sušienky, 100 g maslo

Plnka: 750 g mascarpone, 200 g kysla smotana 16 %, 300 g práškový cukor, 4 ks vajce, 2 ks žĺtko, 5 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky, kôra s jedného citróna / ideálne BIO, ak sa nedá dôkladne niekoľko krát umyte a potom nechajte namočené vo vode aspoň 2 hod. /

Citrónový krém: 3 ks vajce, 3 kopcovité lyžice práškového cukru, 3 bio citróny, 80 g maslo

Teplý hruškový kompót „ čatní „: čerstvé umyté a ošúpané hrušky 500 g, 100 g hnedý cukor, 100 g maslo, 30 g čerstvý zázvor, 0,05 l citrónová šťava, klinček

Postup :

Korpus: maslové sušienky rozmixujeme v mixéri, rukami ich zmiešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10 až 12 min. pri 180°C, až kým okreje korpusu nie sú zlato hnedé.

Plnka: šľahacím mixérom vyšľaháme do hladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne za stáleho šľahania pridáme 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 lyžíc hladkej múky. Nakoniec pridáme kôru z jedného citróna. Urobený krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 180 °C na 12 až 15 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 40 minút. Ešte horúci koláč nožom oddelíme od okrajov formy. Cheescake vyberieme z formy až keď je úplne vychladnutý, aby plnka nevytekala.

Citrónový krém: v miske vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme kôru s troch citrónov a scedenú šťavu s 3 citrónov. Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. / krém v žiadnom prípade nesmie vrieť !!! / Následne do krému zamiešame veľkú lyžicu masla, miešame do rozpustenia. Krém necháme vychladnúť, sem tam premiešame, následne vylejeme na koláč.

Hruškový kompót: skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme nakrájané hrušky, po dvoch minútach pridáme zázvor, maslo, a nakoniec citrónovú šťavu s klinčekmi, na miernom plameni dusíme cca 7 minút. Podávame ku koláču teplé.