Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Opis odrody: Alibernet – odroda vyšľachtená v 50-tych rokoch v bývalom Sovietskom zväze, na Ukraine v Odese. Je to kríženec odrôd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Alicante Bouchet je tiež kríženec odrôd vyšľachtených vo francúzsku okolo roku 1855 francúzom Henrim Bouschetom. Táto odroda bola vyšľachtená na dolaďovanie vín , ako farbiarka. Na dopĺňanie jemnejších odrôd vín.

Vysoký obsah farbív umožňuje dorábať vína sýtej tmavočervenej farby. Patrí do skupiny farbiarok, ktoré sa používajú v kupáži s červenými vínami iných odrôd na podporu ich slabšej farebnosti. Rovnako kvalitné sú však aj čisté odrodové vína, často vyzrievajú v bariku. Pozitívom je aj kabernetová príchuť, ktorú si Alibernet priniesol od svojho rodiča. Vo vôni nájdeme tóny čerešne a casisu, troška ihličia, vôňu lesa a dozretého čierneho lesného ovocia či aj štipku animálnosti.

Senzorické hodnotenie :

Tmavo fialové tóny vína s vôňou pokosenej trávy a žihľavy dokonale kopírovalo ročník. Jeho potenciál zrenia môže už len nabrať na kvalite. Doporučujem ho pred podávaním dekantovať, aby sa otvorila jeho vôňa a sila.

Tak toto senzorické hodnotenie som našiel na fľaši, no ako keby ho pili – degustovali nejak narýchlo.

Tak skúsim ja : zdekantované 60 min v karafe

Farba vína je fialovo červená, intenzívna.

Prvý dojem z vône je prudko animálne . Ak potočíte pohárom objaví sa pekná zmes animality, spotené sedlo a koža, s ovocnosťou – ríbezle červené a aj čierne. Po oteplení vína nechýba ani vôňa čiernej čokolády. Netreba sa však nikam ponáhlať a treba počkať, po cca 5 minútach víno prejaví svoju krásu.

V chuti ako prvé vnímam odrodové arómy Alibernetu, ríbezle, ovocie, listy ríbezlí spolu s jemnou žihľavinkou. Jemnejší a uhladenejší Alibernet, s príjemnými trieslovinami bude určite dobrým spoločníkom či pre pánov ako aj dámy.

Snúbenie jedla a vína

V kuchyni je vhodná kombinácia s biftekom na zelenom korení ako aj s teľacím steakom s jemným bylinkovým maslom. Rozumie si aj s tvrdými plesňovými a údenými syrmi. Podávajte pri teplote 14-16 °C.

Ja a Alibernet : nemôžem si odpustiť ale Alibernet a dobre grilovaný hovädzí steak to je paráda a doplníme ho troška gazdovskou šťavou.

Suroviny :

200 g hovädzí steak / sviečkovica /, olej, soľ, čierne mleté korenie, cibuľa červená, domáca údená klobáska, jalovec, pretlak, hovädzí vývar

Postup:

Steak grilujte buď na grile, ale kľudne aj doma na dobrej grilovacej panvici. Opracované mäso jemne potrite olejom , pridajte čerstvé čierne alebo štvorfarebné korenie a nechajte odpočinúť v izbovej teplote cca 30 min. Na rozohriatu grilovaciu panvicu pridáme steak a opečieme s oboch strán cca po 2 minúty, ďalšia tepelná úprava je už na nás. Ja ho vždy vložím do predhriatej rúry na 180 °C na ďalšie 2 minúty. Potom vyberiem, preložím na drevenú dosku a prekryjem alobalom a nechám v kľude 5 min.. medzitým si na tej istej panvici s troškou oleja opečiem na väčšie kúsky nasekanú červenú cibuľku s popučeným jalovcom, pridám nadrobno nakrájanú klobásku a pomaly restujem. Neskôr, kedď klobáska pustí šťavu, pridám pretlak, zarestuejm kvapku alibernetu, troška hovädzieho vývaru a asi 3 min povarím na miernom ohni. Na predhriaty tanier dám dobre opečený biely toast alebo chrumkavý domáci chlieb, prelejem klobáskovou – už zredukovanou šťavou a na vrch pridám oddýchnutý steak, ktorý teraz osolím a ešte raz dobre okorením. Možno to nie je až také originálne a moderné, ale na to sa kľudne vykašlite , ide o ten pôžitok a chuť zo šťavnatého steaku doplneného jednoduchou – gazdovskou korenenou šťavou a hlavne dobre zdekantovaný alibernet. Jáááj – dobrú chuť a nech žije diéta.