Opis odrody: Alibernet – odroda vyšľachtená v 50-tych rokoch v bývalom Sovietskom zväze, na Ukraine v Odese. Je to kríženec odrôd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Alicante Bouchet je tiež kríženec odrôd vyšľachtených vo francúzsku okolo roku 1855 francúzom Henrim Bouschetom. Táto odroda bola vyšľachtená na dolaďovanie vín , ako farbiarka. Na dopĺňanie jemnejších odrôd vín.
Vysoký obsah farbív umožňuje dorábať vína sýtej tmavočervenej farby. Patrí do skupiny farbiarok, ktoré sa používajú v kupáži s červenými vínami iných odrôd na podporu ich slabšej farebnosti. Rovnako kvalitné sú však aj čisté odrodové vína, často vyzrievajú v bariku. Pozitívom je aj kabernetová príchuť, ktorú si Alibernet priniesol od svojho rodiča. Vo vôni nájdeme tóny čerešne a casisu, troška ihličia, vôňu lesa a dozretého čierneho lesného ovocia či aj štipku animálnosti.
Senzorické hodnotenie :
Tmavo fialové tóny vína s vôňou pokosenej trávy a žihľavy dokonale kopírovalo ročník. Jeho potenciál zrenia môže už len nabrať na kvalite. Doporučujem ho pred podávaním dekantovať, aby sa otvorila jeho vôňa a sila.
Tak toto senzorické hodnotenie som našiel na fľaši, no ako keby ho pili – degustovali nejak narýchlo.
Tak skúsim ja : zdekantované 60 min v karafe
Farba vína je fialovo červená, intenzívna.
Prvý dojem z vône je prudko animálne . Ak potočíte pohárom objaví sa pekná zmes animality, spotené sedlo a koža, s ovocnosťou – ríbezle červené a aj čierne. Po oteplení vína nechýba ani vôňa čiernej čokolády. Netreba sa však nikam ponáhlať a treba počkať, po cca 5 minútach víno prejaví svoju krásu.
V chuti ako prvé vnímam odrodové arómy Alibernetu, ríbezle, ovocie, listy ríbezlí spolu s jemnou žihľavinkou. Jemnejší a uhladenejší Alibernet, s príjemnými trieslovinami bude určite dobrým spoločníkom či pre pánov ako aj dámy.
Snúbenie jedla a vína
V kuchyni je vhodná kombinácia s biftekom na zelenom korení ako aj s teľacím steakom s jemným bylinkovým maslom. Rozumie si aj s tvrdými plesňovými a údenými syrmi. Podávajte pri teplote 14-16 °C.
Ja a Alibernet : nemôžem si odpustiť ale Alibernet a dobre grilovaný hovädzí steak to je paráda a doplníme ho troška gazdovskou šťavou.
Steak grilujte buď na grile, ale kľudne aj doma na dobrej grilovacej panvici. Opracované mäso jemne potrite olejom , pridajte čerstvé čierne alebo štvorfarebné korenie a nechajte odpočinúť v izbovej teplote cca 30 min. Na rozohriatu grilovaciu panvicu pridáme steak a opečieme s oboch strán cca po 2 minúty, ďalšia tepelná úprava je už na nás. Ja ho vždy vložím do predhriatej rúry na 180 °C na ďalšie 2 minúty. Potom vyberiem, preložím na drevenú dosku a prekryjem alobalom a nechám v kľude 5 min.. medzitým si na tej istej panvici s troškou oleja opečiem na väčšie kúsky nasekanú červenú cibuľku s popučeným jalovcom, pridám nadrobno nakrájanú klobásku a pomaly restujem. Neskôr, kedď klobáska pustí šťavu, pridám pretlak, zarestuejm kvapku alibernetu, troška hovädzieho vývaru a asi 3 min povarím na miernom ohni. Na predhriaty tanier dám dobre opečený biely toast alebo chrumkavý domáci chlieb, prelejem klobáskovou – už zredukovanou šťavou a na vrch pridám oddýchnutý steak, ktorý teraz osolím a ešte raz dobre okorením. Možno to nie je až také originálne a moderné, ale na to sa kľudne vykašlite , ide o ten pôžitok a chuť zo šťavnatého steaku doplneného jednoduchou – gazdovskou korenenou šťavou a hlavne dobre zdekantovaný alibernet. Jáááj – dobrú chuť a nech žije diéta.
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Je to bežná prax väčšiny veľkých webových lokalít.
Čo sú súbory cookie? Súbor cookie je malý textový súbor, ktorý webová lokalita ukladá vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení pri jej prehliadaní. Vďaka tomuto súboru si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch a preferenciách (ako sú prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a iné nastavenia zobrazovania), takže ich pri ďalšej návšteve lokality alebo prehliadaní jej jednotlivých stránok nemusíte opätovne uvádzať.
Ako používame súbory cookie? Tieto webstránky používajú súbory cookies na zhromažďovanie anonymných štatistických informácií o návštevníkoch, zapamätanie si používateľských nastavení, pre lepšie prispôsobenie reklám záujmom návštevníkov a pre nevyhnutnú funkcionalitu webstránok. Súbory cookie sa nebudú používať na iný účel ako je uvedený. Udelený súhlas s cookie sa dá jednoducho odobrať pomocou nastavení vyššie na tejto stránke.
Ako kontrolovať súbory cookie? Súbory cookie môžete kontrolovať a/alebo zmazať podľa uváženia – podrobnosti si pozrite na stránke aboutcookies.org. Môžete vymazať všetky súbory cookie uložené vo svojom počítači a väčšinu prehliadačov môžete nastaviť tak, aby ste im znemožnili ich ukladanie. V takomto prípade však pravdepodobne budete musieť pri každej návšteve webovej lokality manuálne upravovať niektoré nastavenia a niektoré služby a funkcie nebudú fungovať.
Nevyhnutné súbory cookies
Nevyhnutné cookies sú potrebné pre fungovanie webu.
Cookies tretích strán
Cookies tretích strán sú cookies, ktoré sú používané predovšetkým za účelom zvýšenia užívateľského komfortu, ponúknutia reklamy podľa záujmov užívateľa, zostavovania anonymných štatistík o využívaní webstránky.