Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

22. apríla 2015 | Ovocné víno ako zážitok?

Každý vínomil dobre pozná, okrem hroznových vín, aj tie ovocné. Ovocné vína vznikajú fermentáciou ovocnej šťavy z iného ovocia ako z hrozna. Veľmi obľúbené sú napríklad ríbezľové, jahodové či višňové víno. Všetky tri druhy môžete ochutnať aj v našej vinotéke.

Na Slovensku sa ročne vypije niekoľko miliónov litrov ovocného vína. Veľa ľudí žije s predsudkom, že ide o nekvalitné, tzv. čučo vína. Opak je pravdou – sú to kvalitné nápoje s pozitívnymi zdravotnými účinkami. Ovocné víno má mať vzhľad, vôňu, chuť a farbu šťavy príslušného druhu ovocia; farba ovocného vína môže byť menej intenzívna ako farba použitej šťavy. Ovocné víno je číre, bez sedimentu, so sladkosťou podľa príslušného druhu ovocia. Prvoradé a dôležité je, aby sa ovocie zbieralo v optimálnom stupni zrelosti, preto musí byť úroda a stav zrelosti ovocia v období pred zberom pravidelne a starostlivo kontrolovaná.

Za všetky spomenieme ríbezľové víno Pereg, ktoré je plné antioxidantov zabraňujúcich starnutiu buniek, železa a pektínov, priaznivo pôsobiacich proti rakovine. Výborne sa hodí k špecialitám z tmavého mäsa a diviny, k husi či kačici, môžete ho však podávať aj k dezertom. Neodolateľné je aj jahodové víno z ponuky vinárstva JM Doľany, ktoré u nás môžete ochutnať. Toto víno má svetlo ružovú farbu a zaujme svojou nádhernou aromatickou chuťou po jahodách. Nemôžeme ale zabudnúť ani na višňové víno, ktoré patrí nepochybne medzi najlepšie nápoje. Najmä tmavé višne sú veľmi vhodnou surovinou na výrobu dezertného vína, ktoré vyniká krásnou farbou, jemnou korenistou chuťou a vôňou, pripomínajúcou portské víno.

Na zdravie! 🙂