Vinotéka Sommelier Martin
Vinotéka Sommelier Martin

Záleží vám na štýle uzavretia vína? Pri nákupe fľaše vína ste ovplyvnení typom uzáveru? Myslíte si, že skrutkové uzávery sa používajú na lacnejšie, alebo menej kvalitné víno? Už ste prijali skrutkové uzávery, alebo ste naďalej oddaní korkovým zátkam?

V jednoduchosti uzáver fľaše vína musí uchovať víno dnu a kyslík von. Tradícia, predpisy, náklady, štýl vína, prijateľnosť pre spotrebiteľa, to všetko ovplyvňuje zvolený typ uzáveru vybraného výrobcom.

Odjakživa bol prírodný korok považovaný za najlepší spôsob uzáveru pre vína akejkoľvek kvality. Po pravde povedané, prírodný korok má mnoho výhod. Je prírodný, flexibilný a stlačiteľný s úžasnými protišmykovými vlastnosťami. Je tiež biologicky odbúrateľný, 100% recyklovateľný a korkové lesy podporujú biodiverzitu. Čo je najdôležitejšie, prírodný korok sa ukázal byť najlepší pre dlhodobé zrenie vína vo fľaši.

Tak prečo vlastne vinári začali zvažovať iné možnosti?

Najväčším problémom prírodného korku je, že je vysoko citlivý na TCA (2,4,6-trichloroanisol), zlúčeninu, ktorá kontaminuje korok, čo spôsobuje zatuchnutý pach vo víne (najčastejšie je to pach mokrého kartónu!).

V určitom okamihu sa odhadovalo, že až 10% všetkého vína bolo ovplyvneného „korkovou nákazou“. My všetci máme rôzne úrovne citlivosti na korkovú nákazu. Niektorí ľudia ju neucítia ani v prípade, že hladina nákazy je veľmi vysoká, zatiaľ čo iní ju môžu ucítiť ešte skôr, než sa otvorí fľaša.

Vysoký výskyt vín postihnutých TCA zrýchlil hľadanie alternatívnych uzáverov, ktoré zahŕňajú rôzne druhy syntetických a technických uzáverov, korunkových čapov, ako aj uzavretie skla.

Kým skrutkové uzávery boli na trhu už naozaj dlhú dobu, boli to až Novozélanďania a Austrálčania, ktorí propagovali ich prijatie aj pre prémiové a super-prémiové vína. V skutočnosti v roku 2000 boli vinári z Clare Valley v Austrálii tak frustrovaný vínami zničenými TCA, že sa rozhodli celú produkciu svojho Rieslingu dať pod šróbovací uzáver. Taktiež na Novom Zélande nájdete veľa vinárstiev, ktoré prírodný korok úplne vyradili a používajú šróbovací uzáver.

Dôležitou výhodou týchto uzáverov je, že naozaj zachováva aromatickú sviežosť a mladistvý vzhľad vína. Skrutkové uzávery sa dajú ľahko otvoriť, zatvoriť, a nevyžadujú žiadne špeciálne vybavenie.

Avšak prijatie spotrebiteľov sa líši. Mnoho konzumentov vína chce ešte stále počuť známy zvuk korku pri otváraní vína a nie sú presvedčení, že vína pod skrutkovým uzáverom budú starnúť rovnako, alebo tak dlho, ako vína s korkom.

Historické rozhodnutie spravil v roku 2002 Kalifornský výrobca Plump Jack, keď na fľašu svojho ultra-prémiového vína 1997 Napa Valley Cabernet Sauvignon ($ 135) dal skrutkové uzávery. To bolo pre mnohých potvrdenie kvality skrutkových uzáverov. Od tej doby sa mnoho vinárstiev rozhodlo tieto uzávery používať a to nie len vinárstva z Nového Sveta, ale aj vo viacerých tradičných oblastiach ako je Francúzsko, Taliansko či Španielsko. Používané sú najmä na vína určené na skoré pitie, pri ktorých je prvoradá ľahkosť a svieže ovocné chute.

Technické a syntetické korky sú tiež používané mnohými vinárstvami po celom svete. Bohužiaľ je preukázané, že niektoré typy poskytujú až príliš dobrú a dlhodobú bariéru pre kyslík, čo môže spôsobiť predčasnú degradáciu vína. Preto sa tieto typy uzáverov tiež hodia najmä pre vína, ktoré sú určené na rýchlu konzumáciu.

A konečne, sklenené zátku sú ďalšou možnosťou, ktorú niektoré vinárstva využívajú. Sú naozaj veľmi atraktívne a ľahko sa otvárajú a zatvárajú. Ich najväčšou nevýhodou je ich cena, a preto nie sú využívané tak často ako ostatné alternatívne uzávery.

Takže sú dni prírodného korku zrátané? Vytesnia ho alternatívne uzávery, ako získavajú popularitu a prijateľnosť? Rozhodne nie. Najlepšie, čo z toho všetkého vzišlo je to, že sa zrýchlil výskum a vývoj vo fabrikách, ktoré prírodné korky vyrábajú, aby sa čo najviac odstránilo TCA. Prostredníctvom rôznych sofistikovaných, patentovaných postupov, je dnes kvalita uzáverov z prírodného korku taká výborná, aká nebola nikdy predtým. V porovnaní so situáciou pred pár rokmi došlo k obrovskému zníženiu počtu „korknutých“ vín.

Jedna vec, na ktorej sa môžeme zhodnúť je to, že sa nikdy nezhodneme na najlepšom spôsobe uzavretia fľaše vína. A to je v poriadku, prečo by sme mali chcieť, aby všetko bolo rovnaké? Čo je ešte dôležitejšie, sú neustále investície do zlepšovania kvality všetkých uzáverov, takže vinári môžu vybrať ten, ktorý najviac vyhovuje štýlu každého vína a ich ekonomike. Pritom my ako spotrebitelia môžeme zostať presvedčení, že vybraný uzáver robí svoju prácu a chráni víno pred akýmikoľvek nežiaducimi vplyvmi, ktoré by ho mohli poškodzovať, a tak máme možnosť si ho naplno vychutnať.

Či už je to prírodný korok, syntetický, skrutkovací uzáver alebo sklo, všetky majú svoje miesto. A mohlo by byť zábavné všetky ich prijať bez predsudkov. Aký je váš názor?

 

Zdroj: Internet